MOTIVÁCIÓS TÉRKÉP

IRÁNYTŰ A SIKERHEZ

Mit jelent a motiváció valójában?

 

A motiváció az az energia, ami nagyon nagy arányban felelős az általunk elért teljesítmény nagyságáért. Az az energia, ami reggel kimozdít bennünket az ágyból, ami töltést ad ahhoz, hogy a napi feladatainkat elvégezzük.

A motiváció nem tudatos döntések eredménye, sokkal inkább a személyiségünkből, a saját magunkról alkotott képünkből és a jövőnkre vonatkozó elvárásainkból ered. Láthatjuk, tehát, hogy

motiváció egy belső energiaforrás, amelyet hosszú távon nekünk kell tudni aktiválni, mert a külső motiváció csak rövid távon hatékony. Ehhez azonban tisztában kell lennünk azokkal a tényezőkkel – a motivátorokkal –, amelyek a mi számunkra fontosak, amelyekből mi energiát tudunk nyerni.

Fontos, hogy olyan dolgokra és tevékenységekre fókuszáljunk, amelyek táplálják ezeket a fő motivátorainkat, mert ez teszi lehetővé, hogy energikusak, kiegyensúlyozottak és eredményesek legyünk. 

 

Miért olyan fontos a motiváció?

A motivációnk szintje nagyban meghatározza, hogy milyen eredményeket érünk el a tanulás, a munka vagy akár a sport területén.

A motivációnk adja az elköteleződésünk 70%-át, ezért lehet, hogy a motivált emberek akár tizenhatszor hatékonyabbak.

  • Teljesítménynövekedés
  • Közérzetjavulás
  • Konfliktuskezelés hatékonysága
  • Elköteleződés növekedése az iskolai és egyéb feladatok mellett
  • Önbizalom növekedése

A Motivációs Térkép

 

A motivációs profil az online kitöltendő Motivációs Térkép teszt kérdéseire adott válaszok alapján kerül meghatározásra. A Motivációs Térkép megalkotását az emberi motivációra vonatkozó kiterjedt kutatások előzték meg, amelynek három fő forrása van: Abraham Maslow szükséglet hierarchiája, Edgar Schein karrier horgonyai, valamint az Enneagram személyiségtipológia. Összességében kilenc motivátor létezik, ezek közül rendszerint három dominál, de ez változó: lehet, hogy kettő emelkedik ki, vagy több mint három bukkan fel erőteljesen.  

A motivációs profilunk választ ad arra, hogy adott helyzetben milyen magas a motivációs szintünk, mennyire vagyunk feltöltődve. Ugyanakkor fő motivátoraink beazonosításával megmutatja azt is, hogy honnan tudunk energiát meríteni, lendületet szerezni a feladataink ellátásához.

Az Ifjúsági Motivációs Térkép segítségével fejleszthető területek

Az ifjúsági motivációs teszt célcsoportja a 10-18 éves korosztály. A Térkép által meghatározott motivációs profilt alapul véve,

a Jövőálló Gyerekek Programban azokat a területeket helyezzük a fejlesztések középpontjába, amelyekre a legnagyobb szükség van már most, és lesz a jövőben is a munkaerőpiacon.

Önismeret, önkontroll

Saját magunk és mások jobb megértése, szükségletek könnyebb felismerése.

Kreativitás

A  megszerzett ismerteink felhasználásával új megoldások kitalálása.

Önbizalom

Teljesítmény javulása az iskolában, sportban, iskolán kívüli tevékenységekben.

Célkitűzés, tervezés

Olyan célok tudatos megfogalmazása, amelyek elérésére motiváltak vagyunk.

Vezetői készségek

Képesnek lenni hatást gyakorolni másokra egy közös cél elérése érdekében.

Érzelmi intelligencia

Saját és mások érzelmeinek felismerése, azok megfelelő módon történő kezelése.

Együttműködés

Eredményesebb kommunikáció a saját korosztállyal, szülőkkel, tanárokkal. 

Reziliencia

Céltudatosan  megváltoztatni a viselkedést a szükségleteknek, helyzetnek megfelelően.

Ezt mondják, akik már használják az Ifjúsági  Motivációs Térképet

 

 

Szülők és diákok osztják meg tapasztalataikat

“13 éves kamasz nagyfiamnál használtuk a Motivációs Térkép elemzését, melynek használatával lehetőségünk nyílt egymással beszélgetni egy olyan témáról is, ami a mindennapokban egyébként nem kerül elő, de fontos távlatok megbeszélésére ad lehetőséget még ebben az egyébként szülő-gyerek kommunikációban nem kifejezetten bővelkedő időszakban is.”

Edit, szülő

Hihetetlen mennyi önismereti kérdésre ad választ és mennyit segít saját magunk megismerésében. Most a felvételi előtt szükségem volt rá, hogy megismerjem magam, hogy minél jobban bízzak önmagamban. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert biztos vagyok benne, hogy mindenki, aki kitölti, rengeteg előnyt kovácsolhat magának belőle, mind a felvételiben vagy egyéb vizsgákon, mind az élet bármely területén

Lili, 14 éves

Szerintem hízelgő volt amikor kiderült, hogy barát motivátorom van. Ez az egész olyan sokat segített nekem a változásban. Emiatt kedvesebb vagyok az emberekkel.

Ádám, 10 éves

“Amikor a tesztet kitöltöttem, akkor az nagyon jó volt, és további kérdéseket vetett fel bennem, és sokáig gondolkoztam rajta. Biztos vagyok benne, hogy másoknak is ilyen dolgokat tud felvetni.

Olivér, 13 éves

“Nem állítom, hogy minden szava újdonság volt, de kaptam egy kulcsot a fiamhoz. Nagyon jó ötleteket adott ahhoz, hogyan tudok hozzá kapcsolódni és vele minőségi időt tölteni.”

Zsolt, szülő